Liofilizovana pomorandža kocke nutritivna vrednost na 100g sirovine
kJ | 1484 |
kcal | 351 |
Masti | 1.99g |
Zasićene masne kiseline | 0.94g |
Ugljeni hidrati | 71.48g |
Šećeri | 48.49g |
Vlakna | 22.67g |
Proteini | 6.52g |
So | 0.001g |
LIOFILIZOVANA POMORANDŽA KOCKE
Ugljene hidrate u pomorandži većinom čine prosti šećeri i to glukoza, fruktoza i saharoza. Međutim, bez obzira na šećere koje sadrži i dalje se ubraja u namirnice niskog glikemijskog indeksa (GI) koji varira od 35 do 51 u zavisnosti od sorte narandže. Deo ugljenih hidrata pomorandže čine i dijetalna vlakna. Dijetalna vlakna imaju brojne koristi za zdravlje. Regulišu varenje, te daju osjećaj sitosti tokom dužeg vremena zahvaljujući kvalitetnijem varenju i probavljanju. Istraživanja su pokazala kako imaju pozitivne efekte na gubljenje viška kilograma i bolje funkcionisanje cjelokupnog metabolizma.Mnoge studije su pokazale kako vlakna imaju pozitivan uticaj na celokupni kardiovaskularni sistem, te bolesti kao što su dijabetes tipa I i II. Po pitanju vitamina poznata je po svom bogatom sadržaju vitamina C. Od vitamina možemo još izdvojiti umerene količine vitamina B grupe. Od minerala najviše se izdvajaju kalijum i kalcijum.
15g / 69din